loader image
employer-branding

Het arbeidsrecht is sinds 2015 behoorlijk in beweging. De invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015, gevolgd door de Wet Arbeidsmarkt in Balans in 2020. Maar binnen het onderwijs hebben de wijzigingen in het arbeidsrecht ook direct effect omdat per 1 januari 2020 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking is getreden.

De Wnra is nu een maand of 10 een feit en zijn dus alle rechtsposities van medewerkers in het openbaar onderwijs per 1 januari jl. genormaliseerd. Dit betekent dat ook op alle medewerkers in het openbaar onderwijs het burgerlijk recht van toepassing is en zij dezelfde rechtspositie hebben als de medewerkers werkzaam in het bijzonder onderwijs. Alle leerkrachten zijn dus ‘gewoon werknemer’. De aktes van aanstelling zijn van rechtswege, dat wil zeggen, automatisch, omgezet in een arbeidsovereenkomst. De mogelijkheid tot het eenzijdig aanstellen is in de wet ook komen te vervallen.

Op hoofdlijnen houdt het in dat de eenzijdige ambtelijke aanstelling en dus ook de eenzijdige vaststelling van arbeidsvoorwaarden, is vervangen door een reguliere arbeidsovereenkomst. In de meeste gevallen is daar ook een CAO op van toepassing. Een groot verschil door deze wijziging is terug te zien in de rechtsbescherming van de leerkracht. Tegen een besluit kon een leerkracht in bezwaar. Nu het reguliere arbeidsrecht van toepassing is, is ook sprake van ontslagbescherming bij een dienstverband voor onbepaalde tijd. In de wet is nog wel ruimte om voor bepaalde branches afwijkingen te maken. Zo ook in het onderwijs.

Er is een uitzondering op de ketenregeling gemaakt voor invalkrachten bij ziekte in het basis- en speciaal onderwijs, waardoor er niet ongewild een dienstverband voor onbepaalde tijd ontstaat. Voor wat betreft de verschillende onderwijs-cao’s die we kennen, geldt dat mede als gevolg van de wetswijziging de CAO voor het Primair Onderwijs en de CAO VO aangepast dienen te worden omdat alle medewerkers in het openbaar onderwijs onder het reguliere arbeidsrecht vallen. De CAO voor het MBO hoeft naar aanleiding van de wijzigingen niet te worden aangepast, omdat alle medewerkers werkzaam in het mbo in dienst zijn van een bijzondere instelling en al onder het arbeidsrecht vallen.

In de CAO PO 2018-2019 was al opgenomen na de wetswijziging voor werknemers dat in het openbaar onderwijs dezelfde arbeidsvoorwaarden en cao-bepalingen gelden als voor werknemers in het bijzonder onderwijs. Inmiddels is het november 2020 en is een onderhandelingsakkoord bereikt dat wordt voorgelegd aan de achterban. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of ben je nieuwsgierig wat dit voor jullie betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.